Cluj Napoca
Str: Aurel Vlaicu,Nr: 4
Telefon: 0264 413 031
Email: amenajariinterioare@qbox.ro
Stire detaliu
Află totul despre cele mai moderne sisteme de încălzire!
Află totul despre cele mai moderne sisteme de încălzire!
Odată cu sosirea sezonului rece, cu toţii ne gândim la cele mai eficiente metode de încălzire a locuinţei. În ultimii ani, românii s-au debranşat în număr tot mai mare de la sistemul centralizat, căutând soluţii alternative – şi, evident, mai ieftine – pentru căldura din casă.
 
Cele mai întâlnite surse de căldură sunt centralele – fie ele pe gaz, pe lemne, curent sau peleţi, însă au apărut tot mai multe metode originale de a obţine confortul dorit acasă. Printre aceste surse alternative putem aminti sistemele de încălzire prin pardoseală, pompele de căldură, panourile radiante, covoarele electrice, plasmele termice sau radiatoarele din marmură.
 
1.Tot mai mulţi cumpărători au început să ia în calcul varianta alegerii unei centrale termice pe curent electric în defavoarea uneia pe gaze. Costurile sunt, deocamdată, de partea centralelor pe gaze naturale, datorită preţului mai mic al gazelor, însă, pentru că se anunţă scumpiri şi în acest domeniu, datele s-ar putea schimba. Centralele sunt cele mai răspândite sisteme de încălzire şi se găsesc în oferta tuturor magazinelor de specialitate. Un exemplu, aici.
 
2.Centrala pe peleţi este o soluţie relativ nouă, pentru cei care vor o factură mai mică, dar o investiţie iniţială mai mare. O centrală ieftină, de 1.000 de euro, la care se adaugă ţevile şi radiatoarele, trebuie să funcţioneze cu peleţi de calitate, care costă în jur de 1.200 lei/ tona. Centralele mai performante, care au şi funcţie de autocurăţare, costă în jur de 20.000 de lei şi funcţionează cu peleţi mai ieftini, cu un preţ de circa 400-500 lei/tonă. La majoritatea, însă, trebuie curăţată periodic cenuşa. Cele care-şi curăţă automat cenuşa costă în jur de 10.000 euro.
Oferte foarte bune la centrale şi cazane pe peleţi se găsesc în această perioadă la Dedeman.
 
3.Pompa de căldură costă începând cu 24.000 de lei şi are reputaţia de a fi extrem de eficientă. Aceasta a devenit tot mai populară datorită eficienţei ridicate comparativ cu alte sisteme - la un kilowatt electric consumat poate genera până la 5,5 kilowaţi termici. Factura lunară la curent electric este, practic, de patru - cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică. De regulă, acestea extrag căldura din aer şi o transpun în apa care va circula prin calorifere. Printre cele mai populare pompe de cădură sunt cele de la Viessmann.
 
4.Tot la capitolul „surse electrice” putem aminti şi caloriferul electric, însă acesta generează facturi foarte mari. Faţă de pompa de căldură, costul facturii este de patru- cinci ori mai mare. Fiind sezonul în care se caută aceste produse, caloriferele electrice se află şi ele în ofertele tuturor magazinelor de profil, cum ar fi Altex ori Domo.
 
5.Pentru cei care îşi doresc soluţii şi mai originale, există caloriferele prin pardoseală, care au ca avantaje faţă de sistemele tradiţionale menţinerea unei temperaturi constante, creşterea gradului de confort şi consumul de energie redus cu până la 20%. O gamă variată de convectoare cu montaj în pardoseală există la Purmo.
 
6.Tot la „soluţii originale” încadrăm covorul electric, prezentat ca soluţia ideală de încălzire a spaţiilor reci (bucătării, băi, garaje), dar şi ca sistem de încălzire suplimentar. Poate fi asamblat şi instalat rapid, cu racordare simplă la reţeaua electrică. Spaţiile încălzite pot fi modificate în funcţie de necesităţi cu ajutorul termostatelor, fapt care reduce cu 20- 30% costul de încălzire a locuinţei. Am găsit pe www.calor.ro o promoţie la covoare electrice, iar aici mai multe informaţii despre această soluţie.
 
7.Plasme termice, panouri radiante - reprezintă o soluţie modernă de încălzire cu infraroşu şi cu un consum de energie semnificativ redus. Panourile radiante folosesc energia electrică, pe care o transformă în căldură. Dar sistemul nu încălzeşte aerul din cameră, aşa cum se întâmplă în cazul caloriferelor, căci radiaţia în infraroşu încălzeşte doar obiectele.
Panourile radiante sunt foarte subţiri şi nu acoperă suprafeţe foarte mari. Pot fi folosite ca elemente de decor, dar au şi proprietăţi terapeutice: reduc stresul şi relaxează. În plus, elimină şi igrasia din cameră. Pe de altă parte, un dezavantaj important ar fi că panourile se răcesc imediat ce au fost oprite. Investiţia pentru un astfel de sistem este mai redusă cu până la 50 de procente faţă de cea pentru o centrală pe gaz.
 
8.Există şi panouri prin convecţie, convectoare care au ca element de încălzire în interior un simplu fir, rezistenţa electrică. Acestea sunt încadrate în categoria sistemelor tradiţionale de încălzire prin convecţie. Exemplu: Convectorii TESY sunt proiectaţi pentru realizarea unui schimb de căldură rapid şi pentru circularea aerului în încăpere prin propagarea unui flux intens de aer cald.
 
9.Radiatorul din marmură - poate fi montat cu uşurinţă pe orice perete al locuinţei. Costurile maxime ale utilizării acestui sistem de încălzire ecologic sunt egale cu cele ale încălzirii clasice cu gaze. Puterea e reglabilă (prin termostate electronice), uniformă, pentru fiecare încăpere în parte, iar sistemul permite programarea pe intervale orare, reducându- se astfel consumul de energie electrică. Un alt avantaj ar fi că panourile pot fi uşor confundate cu o operă de artă, după cum ne promite producătorul.
 
10.Nu în ultimul rând, dacă am amintit de încălzirea prin pardoseală, trebuie să vorbim despre încălzirea din tavan. Aceasta se face cu ajutorul unor folii radiante, care transferă căldura spre suprafeţe cum ar fi podele, pereţi, mobilă, persoane, care, la rândul lor, o eliberează încălzind aerul din încăpere. Mai multe informaţii despre această soluţie se pot afla de aici.