Cluj Napoca
Str: Aurel Vlaicu,Nr: 4
Telefon: 0264 413 031
Email: amenajariinterioare@qbox.ro
Stire detaliu
Alternativa la termoizolaţie: cărămizile
Alternativa la termoizolaţie: cărămizile "inteligente"
Pe o piaţă care a simţit din plin criza, producătorii de materiale pentru construcţii au investit sume considerabile în dezvoltarea de produse noi care să-i diferenţieze de concurenţă, îndreptându-şi mai mult atenţia spre domeniul renovărilor şi cel al reabilitării termice a locuinţelor.
 
Chiar dacă izolaţiile pe bază de polistiren au cunoscut îmbunătăţiri considerabile în ultimii ani, pe piaţă există şi soluţii alternative care pot face diferenţa în timp. Câteva exemple sunt plăcile minerale termoizolatoare, spuma poliuretanică rigidă, panourile metalice termoizolante, vata minerală bazaltică şi noile tipuri de cărămidă ce nu mai necesită termoizolare.

„Românii aleg termosistemele pe bază de polistiren în primul rând din cauza preţului mic, dar şi pentru că nu cunosc celelalte sisteme de termoizolaţie, care pot fi mai performante şi mai durabile. În ţările nordice, spre exemplu, se folosesc foarte mult faţadele ventilate care permit eliminarea umidităţii. Gradul de confort termic este similar între diferite sisteme de termoizolaţie, spre exemplu vata minerală are o conductivitate termică cu doar 10%-15% mai bună decât polistirenul, dar nu contează atât de mult aceste diferenţe, cât durabilitatea produsului utilizat“, spune Emilia-Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri, citată de Capital.

Cărămidă fără termosistem
 
În lupta pentru crearea unor produse cât mai eficiente energetic, nici producătorii de cărămidă nu au stat pe loc. Cemacon a lansat pe piaţă un nou tip de cărămidă care, potrivit producătorului, nu mai necesită termoizolaţie.
Calculele producătorului din Zalău arată că, eliminând costul aferent termoizolaţiei şi pe cel cu manopera acesteia, preţul pe metru pătrat de construcţie este cu 20% mai mic la utilizarea cărămizii Evoceramic 44 Super TH faţă de un zid din cărămidă clasică la care se adaugă termoizolaţie. Astfel, pentru construcţia unei suprafeţe de 100 mp se cheltuie în jur de 2.350 de euro, din care circa 88% reprezintă costul cărămizii, iar restul e mortarul şi manopera.
„Coeficientul de transfer termic al cărămizii Evoceramic este 0,31 W/mpK. În cazul cărămizilor cu grosimea de 30 cm, este situat în jurul valorii de 0,55-0,65 W/mpK, în funcţie de tipul de cărămidă ales“, spune Liviu Stoleru, directorul general al Cemacon.
Cu toate acestea, rezistenţa la transfer termic a unui zid realizat din cărămizi Evoceramic este mai mică cu circa 35% faţă de cea a unui zid din BCA termoizolat cu un sistem clasic de 10 cm. Totuşi, faţă de normativele actuale de proiectare, care recomandă pentru pereţi exteriori un coeficient de transfer termic de maximum 0,55 W/mpK, cărămida de la Cemacon este cu circa 40% mai eficientă.