Cluj Napoca
Str: Aurel Vlaicu,Nr: 4
Telefon: 0264 413 031
Email: amenajariinterioare@qbox.ro
Stire detaliu
Amenajarea spaţiilor mici - Trucuri şi ponturi
Amenajarea spaţiilor mici - Trucuri şi ponturi
Atunci când avem mult spaţiu la dispoziţie, e simplu să ne construim şi să ne amenajăm căminul visat. Dar ce facem atunci când locuim într-un apartament mic? De fapt, întrebarea care se pune în acest caz este „ce să NU facem”, ca să evităm senzaţia de sufocare pe care ne-o dă un spaţiu mic şi încărcat cu multe lucruri.
 
În primul rând, pereţii trebuie să aibă o culoare deschisă, pastelată, şi să folosim în mod inteligent oglinzile – aceste trucuri vor da senzaţia că există mai mult spaţiu. Se ştie că oglinzile creează o iluzie optică de amplificare şi adâncire a spaţiului. În acelaşi scop, se recomandă măsuţele sau noptierele din sticlă, căci, fiind transparente, nu încarcă vizual camera.
Lumina este esenţială în orice cămin, şi mai ales în cele mici – prin urmare, trebuie ajutată să intre în casă. Perdelele trebuie să fie vaporoase şi deschise la culoare, iar dacă ferestrele sunt prea mici, e necesar să montăm corpuri de iluminat suplimentare.
 
Nu vom folosi mobilier masiv, ci, pe cât posibil, unul minimalist, amplasat lângă pereţi, şi nu în centrul camerei. Bineînţeles că vom avea nevoie de spaţii de depozitare, însă e de preferat ca, în loc să înghesuim mai multe corpuri, să avem un dulap lung, pe toată lungimea peretelui, care să semene cu pereţii, ca să se integreze mai uşor şi mai discret în decor. Şi în cazul rafturilor, acestea ar fi mai bine să fie închise, ca să nu lăsăm la vedere lucrurile şi să dăm senzaţia de dezordine.
 
Tot la capitolul mobilier, există acum soluţii inteligente pentru spaţiile mici, şi anume corpuri multifuncţionale: canapele cu lăzi de depozitare, tabureţi-cutie, masă care se transformă în birou (sau invers), măsuţă de cafea cu sertare etc.
 
O altă idee demnă de luat în seamă este renunţarea la uşi, căci ele ne încurcă de multe ori, atunci când trebuie să aducem mobilier ori electrocasnice într-o casă mică. Dacă nu se poate renunţa, atunci ele pot fi înlocuite cu uşi glisante, încastrate în perete, ca să scăpăm măcar de tocurile care ne „fură” din spaţiu.
Mai mult decât atât, acolo unde se poate, se elimină chiar pereţii, iar rolul acestora, de delimitare a spaţiilor, poate fi preluat de corpuri de mobilier.
 
Nu în ultimul rând, trebuie valorificat tot spaţiul. De exemplu, peretele cu ferestre poate fi „gazdă” pentru nişte rafturi de cărţi, iar deasupra uşilor se pot monta alte rafturi, unde să punem cutii, pentru depozitarea diverselor obiecte.