Cluj Napoca
Str: Aurel Vlaicu,Nr: 4
Telefon: 0264 413 031
Email: amenajariinterioare@qbox.ro
Stire detaliu
Criterii principale pentru alegerea căzii din baie
Cada este obiectul central în baie, datorită dimensiunii sale, dar şi rolului pe care îl îndeplineşte. Prin urmare, trebuie aleasă cu grijă, în funcţie de câteva criterii principale: materialul din care este făcută, formă şi mărime.
 
În privinţa materialului, avem la dispoziţie fonta, acrilul sau chiar piatra naturală, iar alegerea se va face în ton cu stilul de amenajare al băii şi de resursele de care dispunem.
Căzile din material plastic (acril şi fibră de sticlă) au avantajul că sunt mai uşoare şi, deci, mai manevrabile, mai uşor de transportat. În plus, acestea păstrează temperatura apei o perioadă mai lungă de timp. Dezavantajul este că acest tip de cadă se deteriorează mai repede, se pot zgâria şi fisura în timpul curăţării cu produse abrazive. Dintre cele două tipuri, acrilul este mai rezistent, dar şi mai scump.
Căzile din oţel, cu suprafaţa din email porţelanat, sunt cele mai populare, fiind printre cele mai ieftine modele. Sunt mai grele, dar şi mai rezistente – dacă se zgârie ori se pătează, pot fi vopsite şi reparate.
Clasicele căzi din fontă sunt greu de instalat şi de transportat, fiind foarte grele, însă sunt mult mai rezistente şi păstrează temperatura apei mai mult timp.
Şi alte materiale sunt întâlnite la realizarea căzilor, cum ar fi marmură, granit sau onix , dar acestea sunt mai rar întâlnite, fiind mai scumpe. La capitolul „Noutăţi” putem aminti căzile din polimeri, care copiază modele din granit, marmura şi onix, cu un design atrăgător, însa nu au o calitate foarte bună şi sunt mai scumpe decât cele din acril.
 
Când ne gândim la formă şi la dimensiune, trebuie să ţinem cont de spaţiul pe care îl avem la dispoziţie – o cadă pe colţ se potriveşte cel mai bine într-o baie dreptunghiulară, în timp ce pentru spaţiile mici, de la bloc, ar fi mai bine să achiziţionăm o cadă mai mică şi îngustă.
Totuşi, văzând tendinţele, producătorii au venit pe piaţă cu diverse dimensiuni şi pentru căzile pe colţ, dorite de toată lumea, inclusiv de cei care locuiesc la bloc. Acestea sunt disponibile în formă semirotundă şi asimetrică, sunt încăpătoare şi dau un aer modern camerei de baie. Mai mult, pot fi dotate cu diverse funcţii, hidromasaj, aeromasaj etc.
Pentru băi mai mari, sunt disponibile şi modele mai neconvenţionale. De exemplu, cada stativ, disponibilă în mai multe forme, care poate fi amplasată oriunde, chiar şi în centrul camerei, dacă se doreşte.
Alt exemplu este cada încastrată, care se montează în interiorul unei măşti sau a unui blat de marmură, granit sau alte materiale.
Nu în ultimul rând, trebuie amintit unul dintre cele mai vechi şi mai simple modele, cada cu picioare, care va da un farmec aparte băii, prin designul ei unic. Este preferată mai ales de adepţii stilului vintage, şi trebuie completată cu obiecte sanitare şi alte detalii în acelaşi ton retro.