Cluj Napoca
Str: Aurel Vlaicu,Nr: 4
Telefon: 0264 413 031
Email: amenajariinterioare@qbox.ro
Stire detaliu
Cum alegem tapetul perfect? Sfaturi şi recomandări
 
Tot mai multe persoane aleg tapetul pentru a-şi finisa locuinţa într-un mod creativ şi original. Tapetul reprezintă o soluţie rezistentă şi modernă pentru pereţii casei, însă trebuie ales cu grijă, pentru a se potrivi perfect cu fiecare încăpere, dar şi pentru sănătatea celor care locuiesc în casă.
Cel mai mare avantaj al tapetului este că se aplică mult mai repede decât vopseaua, de exemplu, de cele mai multe ori este mai puţin costisitor, dar şi mai sănătos. Fiind tot mai căutat, specialiştii au dezvoltat o largă gamă de tapet, încercând să îndeplinească toate cerinţele clienţilor. Astfel, există acum tapet lavabil, anti insecte, sau tapet care respiră, ceea ce ne oferă soluţii atât pentru personalizarea spaţiului în care locuim, dar şi pentru un mediu sănătos.
În ceea ce priveşte designul, pentru o cameră mai mică sunt recomandate culorile deschise şi imprimeurile fine, de mici dimensiuni, fiind de evitat modelele încărcate sau de culori închise. Există, de asemenea, posibilitatea de a decora doar unul dintre pereţii camerei cu tapet. Se va scoate astfel în evidenţă o anumită zonă a camerei, se va crea senzaţia de mai mult spaţiu şi un aspect original.
În camerele mari, nu mai există prea multe restricţii, astfel că se poate alege dintr-o gamă mai variată de culori şi de modele de tapet; se pot combina, de asemenea, zone cu nuanţe mai complexe de tapet, cu unele în tonuri discrete.
La alegerea tapetului trebuie luată în considerare şi lumina din încăpere. Anumite culori arată foarte bine într-o cameră însorită, dar vor părea mohorâte într-o încăpere cu orientare nordică sau vestică. Ca regulă generală, în camerele luminoase se poate folosi cam orice culoare. Atenţie, însă, la nuanţele de galben, auriu sau alb crud, care ar putea părea excesiv de luminoase atunci când soarele bate direct pe ele.
În schimb, camerele unde nu prea intră soarele vor arăta întunecate cu un tapet în culori reci sau închise. Pentru astfel de camere, sunt recomandate culorile calde, pastelate: crem, galben şi portocaliu, nuanţe de pământ foarte deschise.
O provocare este şi tapetul decorat cu dungi verticale sau orizontale. Dungile verticale dau senzaţia de înălţime, deci se vor aplica în camerele cu tavan jos. Dungile sau imprimeurile pe orizontală vor face o cameră să pară mai scundă şi se potrivesc mai degrabă în încăperile cu tavan foarte înalt.