Cluj Napoca
Str: Aurel Vlaicu,Nr: 4
Telefon: 0264 413 031
Email: amenajariinterioare@qbox.ro
Stire detaliu
Iluminatul casei, în funcţie de zone
Atmosfera dintr-o locuinţă poate fi schimbată în funcţie de starea de spirit ori de nevoi, cu ajutorul iluminatului: se poate trece cu uşurinţă de la un aer intim la un decor de petrecere doar cu nişte corpuri de iluminat bine amplasate.
Iluminatul poate deveni punctul forte într-o casă, dacă sunt combinate corespunzător lustrele sau plafonierele, adică sursele principale, cu sursele de lumină secundare, ambientale.
De asemenea, corpurile de iluminat sunt diferite, în funcţie de spaţiul pentru care sunt destinate – în hol este nevoie de multă lumină, dar nu supărătoare; este ideală în acest scop o aplică ce conţine mai multe becuri sau spoturi orientabile, montate în plafon.
 
Bucătăria trebuie dotată cu un sistem de iluminat funcţional, şi fiecare zonă trebuie să fie „acoperită”. Dacă spaţiul este mare, se pot încastra în tavan mai multe corpuri de iluminat pentru a obţine o distribuţie uniformă a luminii. Deasupra blatului de lucru se montează adeseori în dulapurile suspendate spoturi cu halogen, tuburi cu neon sau leduri.
 
În dormitor se pot alege mai multe spoturi, completate, eventual, de veioze pentru citit. Iluminatul general trebuie să se facă din plafon, pentru ca lumina să nu fie deranjantă. Recomandabile sunt şi sursele de lumină orientabile, precum o veioză sau un spot fixat pe perete, în spatele patului, pentru crearea unei atmosfere plăcute pentru citit.
 
Camera de zi trebuie împărţită, în primul rând, în zone de interes: loc de relaxare, de privit la televizor, de servit masa sau de lectură. În funcţie de acest plan se vor instala şi corpurile de iluminat – o lustră ori o aplică mare, pentru iluminatul general, care să fie completată cu surse de lumină ambientală (spoturi, lampadare etc.). Se pot folosi spoturile direcţionate, orientate spre canapea sau fotolii, pentru a asigura lumină pentru lectură, sau se pot amplasa lampadare cu picior.