Cluj Napoca
Str: Aurel Vlaicu,Nr: 4
Telefon: 0264 413 031
Email: amenajariinterioare@qbox.ro
Stire detaliu
Termoizolaţii sănătoase pentru casă
 
Tot mai multe clădiri sunt izolate termic, folosind polistiren, însă arhitecţii atrag atenţia că acest material nu este unul foarte sănătos pentru clădiri şi pentru locatari, pe termen lung.
Reprezentanţii Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Bucureşti au transmis într-un comunicat că ţări precum Ungaria sau Italia s-au declaratîmpotriva acestei soluţii, preferând materiale alternative, aplicate la interior.
"Polistirenul etanşează clădirea, nu mai permite trasferul de vapori, putând produce igrasie şi afectând în timp imobilul. Mai mult, execuţia necorespunzătoare (fără închidere cu profile metalice) a determinat apariţia de paraziţi, care au pătruns între sistemul de termoizolare şi faţada blocului şi care, în timp, vor afecta sănătatea locatarilor. În anumite situaţii, polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fără dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la căderi de tencuială sau de sistem de termoizolare de faţadă periculoase pentru trecători.
Polistirenul este obţinut din petrol, o resursă epuizabilă, deci nu poate fi vorba în acest caz de dezvoltare durabilă. De asemenea, trebuie amintit faptul că nu se ştie cum se va comporta acest produs pe faţade după 15 ani, existând posibilitatea să scadă aderenţa plasei de fibră de sticlă sau ca polistirenul să se volatilizeze în timp", explică arhitecţii bucuresteni.
Unul dintre cei mai mari adversari ai placărilor cu polistiren a zidurilor este arhitectul german Konrad Fischer, care susţine că materialul artificial blochează orice fel de circulaţie a aerului, ceea ce duce la condens în interiorul izolaţiei, condens care nu se poate evapora, iar în timpul iernii îngheaţă, provocând pagube ireparabile structurii de rezistenţă a clădirii.
Din cauza umezelii, pereţii vor deveni mai reci, iar drept rezultat termoizolaţia îşi pierde proprietăţile iniţiale.

Care e soluţia, atunci? Să nu mai izolăm clădirile? Specialiştii ne indică şi nişte alternative naturale pentru izolarea clădirilor: produse pe bază de cânepă sau lână, despre care se ştie că sunt excelente izolatoare termice, ori termoizolaţii naturale din fibre de lemn.